Homenatge a la Delfina Tomás Vidal

28-01-22

per Juan M. Calvo Gascón, President Amical de Mauthausen i altres camps


El passat 24 d’octubre, al Parc del Poble Nou (Barcelona), i dins les activitats del Cap de Setmana Antifeixista, es va commemorar el 70è aniversari de la fundació de la Federació Internacional de Resistents (FIR), una celebració organitzada per l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, l’Amical de les Brigades Internacionals i l’Amical de Mauthausen i altres camps. En aquell acte es va retre homenatge a la Delfina Tomás Vidal com a reconeixement a la llarga vinculació professional i afectiva amb la FIR a la que es va incorporar com a secretària de francès i traductora de l’alemany l’any 1959. La Delfina, que es va veure forçada a seguir el camí de la Retirada amb la seva família quan tenia 7 anys, va haver de refer la vida en un llarg exili, primer a França i després a Àustria, exercint la seva tasca professional, entre d’altres ocupacions, primer a la FIR i posteriorment al Consell Mundial de la Pau. Es va instal·lar a Espanya l’any 1977, una vegada havia mort el dictador i es va relacionar amb els ex deportats republicans que havien tornat de l’exili a la finalització de la Segona Guerra Mundial i després de l’alliberament dels camps. En aquells moments els fundadors de l’Amical venien batallant, des de feia anys, per fer efectiva la legalització de l’associació que no seria ferma fins l’any 1978 i la Delfina esdevindria una col·laboradora voluntària i eficaç en nombrosos temes, establint vincles amb l’Amical de Mauthausen que es mantenen fins a l’actualitat.

L’homenatge va ser un acte senzill, però molt emotiu, va comptar amb la presència de la pròpia Delfina, acompanyada per la seva filla i d’un grup important de companys i companyes de l’Amical de Mauthausen i de les altres associacions memorialistes germanes que vam voler fer-li companyia; va consistir en la presentació de la Delfina per part de la historiadora i expresidenta del l’Amical de Mauthausen, Rosa Toran, qui de forma breu però detallada, va glosar els trets més importants de la vida personal de la Delfina i la seva llarga trajectòria de compromís antifeixista durant totes aquestes dècades. A l’acabar presentació, la Delfina va recollir, emocionada, el diploma que, en nom de l’Amical de Mauthausen, Expresos i Amics dels Brigadistes li van lliurar el Llibert Villar (President d’Honor de l’Amical) i la pròpia Rosa Toran.

Aquest reconeixement a la persona de la Delfina Tomás, la nostra associació —que aquest 2022 celebrarà el 60 aniversari de la seva fundació— voldria fer-lo extensiu a totes les persones que malgrat els patiments de l’exili, la repressió i el silenci van mantenir el seu compromís antifeixista i es van organitzar per continuar batallant per la llibertat, per la justícia i també per la dignitat de la memòria de totes les persones que van quedar pel camí, en aquella llarga nit de foscor sorgida dels règims nazi-feixistes i que a casa nostra, va perviure amb la dictadura franquista.


Aquest article apareix al darrer CR, 106. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.