Veïnatges forçats: Memòria de la presó de les dones de la Trinitat

21-12-21

En aquest acte es presenta el documental Veïnatges forçats sobre la memòria de la presó de les dones de la Trinitat, a on van ser empresonades preses polítiques del franquisme, juntament amb preses comunes, però sense tenir contacte entre elles.

Per allà hi van passar la Maribel Ferràndiz, la Carlota Falgueras i la Mercè Garriga i que hi participen a la taula rodona en calitat de preses polítiques del franquisme, després de la presentació del documental de la fotògrafa i artista visual Julia Montilla, que recupera imatges, documents i gravacions relacionades amb la presó, en un procés de recerca fet braç a braç amb l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ). Però hi ha molt més.

“Veïnatges forçats” dóna veu a persones que van estar dintre de la presó, i també a militants feministes i antifranquistes que van participar en les mobilitzacions per reclamar l’amnistia per a aquestes dones preses. Simultàniament, el documental indaga en el coneixement de les veïnes i els veïns sobre la presó i la situa en el barri.


Durant el franquisme , les encarregades d’exercir la repressió dins la presó van ser “Las cruzadas”. Unes dones que vestien de monges però que no ho eren.  Simplement exercien una depuració i repressió,  inclús amb més vehemència que amb els homes a la Model. Això és el que es desprèn després de donar veu al públic,  de entre els que hi han presos polítics homes, que van passar durant el mateix temps per la presó Model. En el que coincideixen la gran majoria de presos polítics es en la brutalitat que s’exercia a la comissaria de la Via Laietana. De tal manera que, quan arribaven a la presó,  sentien que el terror ja havia passat.

https://calabria66.net/esdeveniments/memoria-preso-dones-trinitat/?occurrence=2021-11-12

http://ovq.cat/veinatges-forcats-la-preso-de-dones-de-trinitat-vella/