En el 90 aniversari de la proclamació de la II República

30-03-21

L’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, commemora la proclamació, fa 90 anys, el 14 d’abril de 1931, de la II República i manifesta el seu homenatge a la dignitat dels valors republicans que van obrir en aquells moments un període històric d’il·lusió i esperança. Il·lusió perquè després de tants anys s’endegava, amb una gran adhesió popular, el més gran intent de  canviar a  millor la vida dels espanyols, esperança perquè, encara  que els problemes que arrossegava España eren molt importants, semblava possible enfrontar-los gràcies a la formidable mobilització ciutadana. Il·lusió i esperança també per Catalunya, ja que per primera vegada des de 1714 es tenia l’oportunitat de recuperar part de les nostres institucions nacionals i dotar-nos d’elements d’autogovern mitjançant la Generalitat.

La república va intentar importants reformes estructurals en la propietat agrària,  l’ensenyament, les condicions laborals, els drets de la dona, el reconeixement de les nacionalitats històriques, l’exèrcit, les relacions Església-Estat, etc. Malauradament aquestes il·lusions i esperances es van veure anorreades pels sectors reaccionaris del país, tradicionalment dominadors del poder econòmic i polític que des del primer moment van veure la República con un perill pels seus privilegis, i van intentar un Cop d’Estat per recuperar el control del país. L’extraordinària resposta popular  que va defensar amb coratge la República va fer fracassar el cop d’Estat i la decisiva intervenció de Hitler i Mussolini va transformar el cop d’Estat fracassat en una terrible guerra de tres anys, que va acabar definitivament amb les il·lusions i esperances de la República.

Avui commemorem el naixement d’aquell moment històric, i ho commemorem en el marc de la reproducció del Pavelló de la República que va representar a Espanya en l’Exposició Internacional de Paris el 1937, i davant del Guérnica de Picasso. Dos símbols del que va representar aquella esperança fa 90 anys que la nostra Associació recorda.

Abril, 2021