Comunicat de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme

20-01-21

NO ES PODEN COMPARAR ELS EXILIS.

L’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme considera desafortunada la comparació entre l’exili republicà de 1939 i el de les persones implicades en les diverses causes del procés.

Aquesta comparació distorsiona la realitat, falsifica la història i ofèn els centenars de milers de ciutadans i ciutadanes que es van veure obligats a exiliar-se fugint de la criminal i llarga dictadura franquista.

Cal recordar, també, que la memòria de l’exili republicà està associada a la defensa de la legalitat i de les institucions democràtiques de la II República. També a la lluita per les llibertats i contra el nazisme i el feixisme a Europa.

Manifestem la nostra perplexitat en veure que les formacions polítiques de dretes que s’han caracteritzat per humiliar les víctimes de la dictadura obstaculitzant l’aplicació de les lleis de memòria i mantenint a les cunetes desenes de milers de cossos d’executats, ara reivindiquen l’exili republicà. Unes forces polítiques que a Madrid, a proposta de VOX i amb el recolzament del PP i de C’s, van eliminar els 3000 noms de víctimes de la repressió franquista i van esborrar els versos de Miguel Hernández del memorial de las víctimes de la Guerra Civil del cementiri de La Almudena. La millor manera de dignificar la memòria de les persones que varen patir exili i repressió es avançar en el tràmit parlamentari per aprovar una nova Llei de Memòria Democràtica llargament reivindicada per les entitats memorialistes, inclosa la nostra. Interpel·lem totes les forces polítiques que ara es declaren defensores de l’exili republicà que votin a favor de la nova llei de memòria democràtica.