En memòria dels 100 caiguts a la vila de Sarrià el 12 de gener de 1874.

12-01-21

Fills de l’humanisme, de la il·lustració i de la tradició republicana, l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme commemora per segon any els “Fets de Sarrià” del gener de 1874 per tal de posar en valor el llegat de la I República, del seu primer President, Francesc Pi i Maragall i dels defensors de la llibertat que van caure a la plaça de la vila de Sarrià lluitant contra l’absolutisme i l’obscurantisme.

El 9 de gener de 1874 en Joan Martí, conegut com el “Xic de les Barraquetes”, es va fer fort a Sarrià amb els Voluntaris de la República, oposant-se al cop d’estat del general Pavía. El 12 de gener a la plaça de Sarrià es va produir la darrera resistència contra l’exèrcit on van caure més de cent voluntaris republicans.

El general Arsenio Martínez de Campos desarmà els Voluntaris de la República i dissolgué la Internacional; la resistència obrera i federal, simbolitzada en les barricades que defensava Joan Martí, el Xic de les Barraquetes, a Sarrià.