Vides i relats

Laia Berenguer Puget: LaPresó o el Poble? Activisme i repressió en guerra i dictadura

Per Marià Hispano.

Enguany l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme ret un sentit homenatge a la Laia Berenguer Puget, infatigable lluitadora antifranquista i membre destacada de la nostra entitat. A través de la publicació d’una obra escrita per la historiadora Nàdia Varo Moral volem, no només donar a conèixer la trajectòria vital i política de la Laia, sinó fer una passa més en l’eixamplament de les possibles mirades i anàlisis que es fan des de la memòria democràtica.

Mitjançant la investigació i anàlisi de noves fonts documentals i de la història oral, la Nàdia Varo ens obrirà un calaix de sastre dur i complex, el de les dones del món rural que es van comprometre a lluitar per la II República en temps de la Guerra Civil espanyola. Les conseqüències d’aquest compromís antifeixista van ser per a elles terribles i particulars, encara més si tenim en compte el profund menyspreu a la condició femenina que alberga la ideologia feixista. Ser dona, ser jove, ser roja i ser de poble esdevenia una cúmul de despropòsits pel franquisme i per l’església oficial.

És per això, que aquest llibre sobre la Laia Berenguer ens parlarà de presons tancades (Presó de dones de les Corts) i de presons obertes (el poble on la Laieta sofrí l’aïllament social), d’humiliacions sofertes com a dona, de controls policials durant més de dues dècades, de silencis veïnals vergonyants, o de l’estima i de la companyia d’en Josep com un dels pocs àmbits de calidesa. Tanmateix, però, llegirem i sabrem de l’altra cara de la moneda: de la fortalesa i resiliència amb que la Laieta feu front a la repressió franquista. Una dona jove de les JSU d’un petit poble sota la repressió franquista esdevindrà avantguarda de les lluites per la llibertat a Sant Feliu de Codines i membre activa de l’Assemblea de Catalunya. Es farà estimar per un bon grapat de veïns i es farà respectar davant tothom. De cos petit i llengua esmolada, treballadora i militant infatigable, assolí l’alcaldia del poble com a dona lliure i del PSUC el 1988.

Tenia el cos petit, però la petjada que va deixar va ser gran.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s