Ens ha deixat la Maria Salvo

16-11-20

L’Associació catalana d’ex presos polítics del franquisme vol expressar el seu condol per la mort de qui va ser la nostra presidenta, l’estimada Maria Salvo Iborra, que va fer 100 anys el passat mes de maig.

Vam tenir l’oportunitat de recordar la seva trajectòria centenària. Una vida llarga, dura, difícil, però també d’una vida intensa, plena de sentit, sempre lluitant contra la injustícia, per aconseguir una societat sense explotadors ni explotats, una societat de lliures i iguals, on la dona no estigui situada en un pla inferior, en definitiva, lluitant sempre per un món millor.

I cal destacar els anys que va dedicar a la recuperació de la memòria històrica, la de les dones de la guerra (“Les dones del 36”) i la memòria de la lluita contra la dictadura, sobretot insistint a donar a conèixer a la joventut el que ha estat la repressió franquista i que aquesta lluita per un món millor no s’acaba mai, doncs sempre hi ha injustícies per combatre. El seu exemple és en aquest sentit inqüestionable.

Però va pagar un preu molt alt pel seu compromís. Els setze anys que va estar empresonada, les tortures que va suportar, les conseqüències que va haver de patir, han marcat la seva vida, que durant molts anys va compartir, feliç, amb el seu company Domènec Serra, un home extraordinari amb el qual coincidien en idees, treball polític, militància en el PSUC i filosofia de vida.

La Maria va rebre reconeixements oficials que ella feia extensibles a tots i totes els que havien lluitat en el mateix combat, i així l’any 2003 va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona, el 2004 va ser anomenada Doctora Honoris Causa per la Universitat Politècnica de Barcelona i el 2005 la Generalitat va atorgar-li la Creu de Sant Jordi. Però la condecoració més preuada que llueix amb orgull és el respecte i l’estimació general que la va rodejar.

L’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, que s’honora en haver-la tingut de presidenta, considera que el millor homenatge que li podem retre és recordar la seva trajectòria i divulgar-la per tal que la coneguin les noves generacions.

Aquí trobareu els homenatges amb motiu del seu centenari. Newsletter del mes de juny.