Tres 25 d’Abril

24-04-20

Per a l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme el 25 d’abril és una efemèride important de la memòria antifeixista per tres raons.

El 25 d’abril de 1970 es va celebrar el Ier Festival Popular de Poesia al Price, ara fa 50 anys. Per primera vegada sota el franquisme es va poder fer un acte multitudinari amb els grans poetes catalans on els ciutadans van reivindicar públicament la llibertat i l’amnistia per als presos polítics i el va organitzar la Comissió de Solidaritat per recollir fons pels presos polítics, els acomiadats i llurs famílies. Aquesta Comissió de Solidaritat fou l’antecedent de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme.

Podeu visionar la filmació clandestina d’aquest acte realitzada per Pere Potabella i un equip de cineastes:

El 25 d’abril del 1974 la revolució dels clavells va esfondrar la dictadura en vigor a Portugal des del 1926. L’alçament el va encapçalar el Moviment de les Forces Armades composat per joves oficials que havien participat en la guerra colonial. La revolució democràtica a Portugal va tenir un gran impacte a Espanya. La melodia “Grandola Vila Morena” de Zeca Alfonso, que fou la consigna per iniciar l’aixecament, va esdevenir un revulsiu per a la lluita antifranquista.

El 25 d’abril també commemorem l’alliberament d’Itàlia del jou del feixisme i de l’ocupació nazi. Ara fa 75 anys el Comitè d’Alliberament Nacional del Nord d’Itàlia, dirigit per Luigi Longo, el comandant “Gallo” de les Brigades Internacionales de la Guerra d’Espanya, va ordenar la insurrecció general de tots els territoris encara ocupats pels feixistes i nazis.

És la culminació del que s’anomena la “lunga resistenza”, la llarga resistència que va començar l’any 1922 després de presa del poder de Mussolini, continuà a la Guerra d’Espanya i acabà amb l’alliberament d’Itàlia un 25 d’abril.

Enguany, a Catalunya les entitats memorialistes commemorarem el 25 d’abril a les xarxes, junt amb associacions italianes. Hi haurà concerts i parlaments.

Us adjuntem l’enllaç amb la pàgina web on trobareu la convocatòria i el cartell.