Ha mort Lluís Martí Bielsa

6-10-19

Aquesta nit, mentre participava a les XX Jornades del Maquis al poble de Santa Cruz de Moya (Cuenca), en l’homenatge als guerrillers espanyols que van lluitar contra la dictadura franquista, ha mort Lluís Martí Bielsa, secretari de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, president de l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya i president de l’Amical dels Antics Guerrillers Espanyols a França. Tenia 98 anys i una llarga vida darrera; una gran part de la qual dedicada a lluitar per un món millor, per aconseguir una societat on un diferent bressol no comportés una diferent vida, una societat de lliures i iguals, sense explotats ni explotadors. Sempre fidel al seu ideal comunista, fins el darrer moment va mantenir una activitat extraordinària. Feia pocs dies havia encapçalat, amb el president de l’Associació d’Expresos, Carles Vallejo, la delegació de va participar a Paris en la commemoració de l’alliberament de la ciutat l’agost de 1944, i tot just ahir, dissabte 5, rebia l’homenatge de les jornades de Santa Cruz de Moya. I feia també poc temps que s’havia presentat l’edició en castellà de les seves interessants memòries «Uno entre tantos», la lectura de les quals recomanem.

Durant la guerra a Espanya havia format part de la Guàrdia d’Assalt. El 1939 s’exilia a França on, després d’estar internat en diferents camps de concentració, participa en la Resistència francesa contra la ocupació alemanya. Detingut pels alemanys aconsegueix evadir-se. Participa en l’alliberament de París i com oficial de les Forces Franceses de l’Interior continua la lluita fins la derrota nazi. L’1 de gener de 1946, com a militant del PCE, travessa a peu els Pirineus amb la missió d’instal·lar una impremta del partit. Aquell mateix any és detingut, torturat durant seixanta-dos llargs interrogatoris, i empresonat durant sis anys a les presons de la Model, Ocaña i Burgos.

Lluís Martí Bielsa ha estat un incansable referent de la Memòria Històrica. Ha desenvolupat una gran tasca en centres educatius, associacions, centres culturals, barris, etc. explicant, especialment a les joves generacions, les seves vivencies i el que va ser la dictadura franquista i la repressió que va comportar.

L’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, de la qual Bielsa ha estat tants anys una de les ànimes indiscutibles, el trobarà a faltar. Trobarem a faltar la seva experiència, el seu exemple, els seus consells i la seva serenitat. I el trobarem a faltar precisament en uns moments en que a Europa torna a incubar-se «l’ou de la serp» i avancen de nou les idees contra les quals Bielsa va lluitar tota la seva vida. Una vida que va veure com el cor deixava de bategar precisament al peu del monument al guerriller a Santa Cruz de Moya. De segur que Bielsa va estar content…