L’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme vol expressar el seu condol per la pèrdua d’una infatigable lluitadora pels drets socials i per la causa dels oprimits. Una lluitadora compromesa amb els valors de la solidaritat internacionalista, la memòria històrica i el feminisme. La única supervivent del camp de concentració de Ravensbrück. Una història de resistència i de dignitat que va rescatar Montserrat Roig (Catalans als camps nazis), amb d’altres biografies d’homes i dones als camps, i que ha esdevingut un símbol al nostre país en la lluita per les llibertats.
Neus Català, nascuda el 1915 als Guiamets (Priorat), va fer seves les lluites per la igualtat i els drets socials del seu entorn més proper. Quan va començar la Guerra d’Espanya amb el cop dels militars facciosos es va afiliar a les Joventuts Socialistes Unificades (PSUC) i va marxar a la guerra com a infermera. Amb la derrota republicana va passar la frontera cap a França i es va incorporar a la Resistència amb el seu primer marit. Detinguda i torturada per la Gestapo a la presó de Llemotges va ser enviada l’any 1944 al camp d’extermini de dones de Ravensbrück. Un camp terrible on van ser torturades, gasejades, cremades i assassinades més de 92.000 persones. Però la Neus, traslladada al camp de treball de Holleischen (on va participar en accions de sabotatge) va sobreviure. Al maig de 1945 va ser alliberada. La seva foto amb l’uniforme del camp ha sobreviscut com un testimoni del genocidi. Va tornar al camp amb motiu del 60è aniversari de la seva alliberació. Aquesta vegada ho feia acompanyada del Conseller de la Generalitat, Joan Saura, la primera vegada que les institucions de Govern del nostre país van retre homenatge a la memòria dels deportats i deportades catalanes als camps nazis.
Neus Català va tornar a Catalunya i va continuar lluitant vinculada al PSUC i les idees comunistes. Primer a Rubí i després a Guiamets, on ha mort amb 103 anys. Va rebre la Creu de Sant Jordi el 2005 i la Medalla d’Or de la Generalitat el 2015, coincidint amb el seu centenari.
Neus Català va tenir un paper molt actiu en la recuperació de la memòria de les dones deportades i de les lluites de la resistència contra el nazisme i contra la dictadura. Va formar part de la nosra Associació i ha estat un referent ètic en la lluita contra l’oblit.
En aquests moments volem expressa, molt particularment, la nostra solidaritat amb les entitats franternals Amical de Mauthausen i altres camps, i especialment a la presidenta de l’Amical de Ravensbrüc, la nostra companya Anna Sallés.
El millor homenatge és reivindicar i fer conèixer la memòria antifeixista de la Neus Català a les noves generacions, particularment a les escoles, a través dels seus escrits i dels diferents llibres i testimonis.
Estimada Neus, memòria republicana, comunista, internacionalista i resistent, sempre et recordarem.
Junta Directiva de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme