Obituari de Marià Gadea

3-01-19

El dia 1 de gener de 2019 va morir, als 94 anys, en Marià Gadea Montova, membre de la Junta de la nostra associació.

En Marià, fill d’una família alcoiana resident a Barcelona, va viure els bombardejos d’aquesta ciutat amb només 13 anys. Les bombes van enderrocar el pis on vivien, sempre parlava de com s’havien d’amagar al metro i de la manca d’aliments, de com va viure l’assalt als magatzems de queviures on va morir un noiet aixafat per les piles de sacs que li van caure al damunt… Els seus records van inspirar un llibre per a infants de la Laia Altarriba, El barret del milicià, publicat per l’editorial Tantàgora, amb la intenció d’evitar que es silenciïn les veus del passat. Aquest objectiu el va fer participar també en l’Aula oberta d’història oral i el l’Arxiu de la paraula de l’Ateneu Barcelonès, entre d’altres.

Membre de la guerrilla urbana als anys quaranta, fou detingut i empresonat a la Model. Va desenvolupar la seva activitat política al PSUC, essent organitzador de les Festes de Treball i, més tard, cofundador d’ICV.

Activista a l’associació d’Ateus de Barcelona, va lluitar fins al darrer moment pel dret a l’eutanàsia, que no va poder obtenir.

Coherent amb les seves conviccions, ha cedit el cos a la ciencia.

Recuperem l’entrevista que va realizar a RAC 1 en motiu dels 80 anys dels bombardejos sobre la ciutat de Barcelona per part de les tropes feixistes italianes

IMG-20190103-WA0028