Solidaritat i lluita, l’homenatge a les Brigades Internacionals

21-10-17

El compromís de les Brigades Internacionals amb la causa republicana simbolitzen els més alts valors de la lluita per la llibertat i la justícia, així com la seva solidaritat i el seu coratge. Mantenim viu el seu esperit internacionalista i el seu record.

Aquest dissabte dia 20 ha tingut lloc l’acte d’homenatge a les Brigades Internacionals, en motiu del 79é aniversari del seu comiat a Barcelona.

Les Brigades Internacionals van ser persones que, compromeses amb la lluita contra el feixisme i en defensa de la causa republicana, varen marxar dels seus països d’origen per combatre contra Franco, conscients que la guerra d’Espanya era el preludi de la batalla entre els valors democràtics i el feixisme a l’Europa del segle XX. Batalla que actualment s’ha de continuar lliurant en una Europa on l’auge de l’extrema dreta amenaça els valors de llibertat i fraternitat.

Així, en aquest acte coorganitzat entre l’Ajuntament de Barcelona i la nostra associació, ha comptat amb actuacions musicals, parlaments, s’han llegit el discurs de Dolores Ibárruri, la Pasionaria, en el comiat de les brigades, s’ha projectat un documental amb testimonis gràfics de les brigades i s’ha fet una ofrena floral al monument de la brigada Lincoln.

“No os olvidaremos, y, cuando el olivo de la paz florezca, entrelazado con los laureles de la victoria de la República española, ¡volved!…

Volved a nuestro lado, que aquí encontraréis patria los que no tenéis patria, amigos, los que tenéis que vivir privados de amistad, y todos, todos, el cariño y el agradecimiento de todo el pueblo español, que hoy y mañana gritará con entusiasmo: ¡Vivan los héroes de las Brigadas Internacionales!”

Dolores Ibárruri, Pasionaria. 1938.